Panoul electric de control – un element esential pentru halele industriale

Echipamentele si masinile industriale necesita functii bine definite si control adecvat pentru a fi eficiente in timpul proceselor de productie. Panoul electric de control indeplineste aceste functii, fiind un element esential intr-o hala industriala.

Un panou electric este o combinatie de dispozitive care utilizeaza electricitatea pentru a controla diverse functii mecanice ale echipamentelor sau masinilor dintr-o hala industriala de productie si este realizat de o firma de instalatii electrice. Stiind din ce este format acesta, iti va fi mai usor sa intelegi de ce este atat de important.

Structura unui panou de comanda electric

Structura unui panou de comanda electric este formata din:

  • Carcasa este o cutie metalica realizata din aluminiu sau din otel inoxidabil cu una sau doua usi, cu un rating de siguranta UL si un rating IP care determina: daca este destinat utilizarii de interior sau de exterior, nivelul de impermeabilitate si rezistenta la apa, gradul de izolare a prafului si a contaminantilor solizi, evaluarea conditiilor periculoase sau evaluarea rezistentei la explozie. Pentru a facilita identificarea rapida, aceste caracteristici trebuie sa fie imprimate pe o placa metalica atasata pe carcasa.
  • Panoul din spate este o foaie metalica montata in interiorul carcasei care ofera suport structural pentru montarea sinei DIN si a canalelor de cablare. Sinele metalice DIN au dimensiuni standard si asigura o structura de montare pentru dispozitivele electrice, in vreme ce canalele de cablare asigura rutarea si organizarea firelor.

Componentele electrice ale unui panou de control

Un panou de control contine opt tipuri de componente electrice care definesc si organizeaza functiile:

  • Intrerupatorul principal – in majoritatea aplicatiilor industriale este intre 120 V si 480 V;
  • Descarcatoarele de supratensiune – previn loviturile de fulger sau supratensiunile si protejeaza componentele electrice din interior;
  • Transformatoarele – pot reduce tensiunea la 120 V pentru diferite componente sau la 24 V in cazul in care puterea de intrare este de 120 V;
  • Blocuri terminale – ajuta la organizarea si distribuirea matricei de fire care leaga sursele de dispozitivele electrice;
  • Controlerul Logic Programabil (PLC-ul) – este un procesor din panoul de comanda care permite monitorizarea si controlul proceselor mecanice;
  • Relee si contactori – sunt comutatoare pornit / oprit care controleaza functiile mecanizate pe baza comenzilor primite de la PLC. Releele mai mici controleaza luminile si ventilatoarele, in vreme ce releele mai mari, numite contacte, controleaza functiile avansate precum cele prestate de motoare.
  • Comutatoare de retea – faciliteaza comunicarea dintre PLC si diverse dispozitive de pe linia de productie;
  • Interfata om-masina (HMI) – permite operatorului sa monitorizeze sau sa controleze anumite functii ale utilajului. Acestea pot include monitoare video, joystick-uri, butoane, comutatoare si tastaturi.

Designul panoului electric

Daca vrei sa construiesti o hala industriala si ai nevoie de un panou electric de control iar designul acestuia depinde de complexitatea sistemului pe care il opereaza. Proiectul unui panou electric de control poate include un sistem de relee electrice simple sau un sistem PLC mai complex cu multiple integrari (IioT sau SCADA). Designul personalizat tine cont si de necesitatea unor operatiuni de productie avansate, control mai coeziv al sistemelor si necesitatea unui HMI imbunatatit.

Pentru a proiecta si realiza un panou electric de control eficient pentru o hala industriala, ai nevoie de o echipa de electricieni cu experienta! Acestea sunt esentiale pentru automatizarea industriala si asigura monitorizarea si controlul superior al functiilor utilajelor de productie, crescand eficienta si randamentul halei de productie.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn

Lasă un răspuns

Call Now Button